Kościół Adwentystów Dnia Siódmego

3. Szukaj...

Jesteś tutaj: Aktualności Sprawozdanie misyjne z Łodzi

Sprawozdanie misyjne z Łodzi

Kirk_Lodz_230Przez dwa tygodnie marca kilkadziesiąt osób dziennie brało udział w wykładach Palące problemy, które wygłosił pastor Kirk Thomas. Ewangelizacyjny cykl spotkań odbywał się w Kościele Adwentystów w Łodzi w dniach 5-19 marca 2011 roku.

Pastor Thomas pochodzący z Gujany Brytyjskiej, ale na co dzień pracujący w Wielkiej Brytanii jest wybitnym kaznodzieją i ewangelistą. Prowadzona przez niego seria spotkań była próbą odpowiedzi na trudne pytania, które często zadają ludzie poszukujący sensu życia: dlaczego cierpimy, czy i kiedy nastąpi koniec świata, dlaczego jest tak wiele Kościołów, kim jest Jezus Chrystus, czy Biblia jest prawdziwie natchnioną księgą?
Ogromnie cieszy fakt, że każdego dnia w łódzkiej kaplicy przy Kopcińskiego pojawiali się nowi słuchacze, choć trzeba też przyznać, że była również niemała grupa, która bardzo regularnie uczestniczyła w spotkaniach. Być może dodatkowym magnesem dla nich była wspaniała atmosfera i drobne atrakcje, o które zadbał organizator (pastor Mirosław Karauda), takie jak choćby występy chóru gospel, zespołów czy solistów albo loterie, w których można było wygrać atrakcyjne książki.

Na zakończenie cyklu, co najmniej kilkanaście osób po raz pierwszy w życiu wzięło udział w sobotnim nabożeństwie. Część z nich wyraziła chęć pójścia za Jezusem Chrystusem i złożyła deklarację przystąpienia w przyszłości do chrztu świętego.

Należy też wspomnieć o dwóch szczególnych uroczystościach towarzyszących spotkaniom. W przedostatni dzień wykładów - piątek miała miejsce modlitwa o uzdrowienie chorych z namaszczeniem, do którego przystąpiło ponad 40 osób; w sobotę natomiast odbyło się błogosławieństwo dzieci. Atmosferę tych wydarzeń, szczególnie pierwszego, zapamiętamy na długo.

Po ostatnim wykładzie, kiedy już ucichła atmosfera wspaniałego pożegnania pastora z Wielkiej Brytanii, z ust wielu osób można było usłyszeć żal, że dwa tygodnie tak szybko zleciały, bo – jak mówiły – tak bardzo wpadły w rytm codziennych spotkań, że ciężko będzie wrócić do normalnego życia. No i aby zderzenie z codziennością nie było zbyt twarde, pastor Mirosław Karauda obiecał, że ciąg dalszy nastąpi. Słowa dotrzymał, bo już w środę, 23 marca rusza kolejna seria wykładów jego autorstwa będąca – jak zapowiadał – uszczegółowieniem tematów, które poruszył Kirk Thomas.

Wszystkie wykłady wygłoszone przez Kirk'a Thomas'a zostały zarejestrowane przez studio filmowe Ośrodka Radiowo-Telewizyjnego "Głos Nadziei". Zostaną one wydane na płytach DVD oraz wyemitowane w telewizji GŁOS NADZIEI TV.